top of page

Spondiloliztezis / Bel kayması

Spondilolistezi nedir?

Spondilolistezi, bir omurun altında bulunan diğer bir omur üzerinden ileriye doğru kaymasıdır. Bu kaymayı mümkün kılan, normalde omurun ön ve arka bölümünü birleştiren ve pars artikularis diye adlandırılan kemik köprünün her iki taraflı olarak kırılmış olmasıdır. Bu durum ise spondilolizis olarak adlandırılır.

spondilolistezi, omurga cerrahisi, bel kayması, ortopedi, lumbar, cevdet avkan
spondilolistezi, omurga cerrahisi, bel kayması, ortopedi, lumbar, cevdet avkan

Spondilolistezi

Spondilolistezi kimlerde ve neden görülür?

İleride spondilolisteziye yol açacak olan spondilolizis olarak tanımladığımız kemik köprülerin bütünlüklerinin bozulması, pek çok farklı sebep sonucu gelişebilir. Bu kemik köprü bütünlüğü, doğuştan olmayabilir (doğumsal spondilolistezis); ya da sonradan geçirlien tekrarlayıcı travmalar sonucu (istmik spondilolistezis) gelişebilir. Daha çok genç yaşlarda görülen istmik spondilolistezisin en önemli sebebi omurgayı normal sınırlar ötesinde harekete zorlayan sporlardır. Bu sporlara örnek olarak jimnastik, bale, futbol gibi kontakt sporlar ve ağırlık çalışmaları sayılabilir. Diğer bir önemli diyebileceğimiz gelişim yolu ise daha çok ileri yaş gruplarında gördüğümüz, omur arası eklemlerde ve sıvı yastıklarındaki zamana bağlı dejenerasyonlar ile omurga hareketlerine karşı sağlamaları gereken desteği  ve direnci  kaybetmeler, sonuç olarak ise omurların öne kaymasını engelleyememeleridir (dejeneratif spondilolistezi).

Spondilolistezi nasıl sınıflandırılır?

spondilolistezi derecelendirme, omurga cerrahisi, bel kayması, ortopedi, lumbar, cevdet avkan

Grade 1

< 25% Kayma

Grade 2

25 - 50% Kayma

Normal

Grade 3

50 - 75% Kayma

Grade 4

> 75% Kayma

Spondilolistezinin belirtileri nelerdir?

En sık görülen klinik yakınma bel ağrısıdır. Bu ağrı sıklıkla bacaklara yayılır. Uyluk arka kısmındaki adelelerde spazm ve ağrı önemli bir belirti olup, özellikle spor yapan genç ve çocuklarda bu belirtilerin görülmesi spondilolistezisi akla getirmelidir. İlerlemiş vakalarda ise sinir basısına bağlı olarak ayaklara yayılan ağrı ve uyuşmalar ile refleks ve hareket kayıpları görülebilir.

Spondilolisteziye tanı nasıl konulur?

Tanı, çekilen direkt röntgenografiler ve bilgisayarlı tomografi (CT / BT) ile kolayca konulabilir.

Spondilolistezinin tedavisi nedir?

Grade 1 ve 2 olarak sınıflandırılmış, kayma miktarında ilerleme görülmeyen hastalarda medikal tedavi ve fizik tedavi şikayetlerin düzelmesi için yeterli olur.

İstirahat, ağrı kesici ilaçlar, sıcak uygulama, ağrılı dönemde korse kullanımı şikayetleri azaltır. Akut dönemden sonra bel ve karın adelelerini güçlendiren egzersizler kaymanın ilerlemesini engeller ve şikayetlerin sıklığını azaltmada faydalı olurlar.

İlerlediği gözlemlenen Grade 1 ve 2 kaymalar ile Grade 3 ve 4 olduğu belirlenmiş kaymalarda cerrahi tedavi tercih edilmelidir. Cerrahi tedavide, sıkışmış sinirler üzerindeki bası kaldırılır, vidalar konularak stabilizasyon sağlanır. Bu bölgeye kemik doku eklenerek omurların birbirine kaynaması (fusion) sağlanır ve kayma ihtimali ortadan kaldırılır.

bottom of page