top of page

Tenisçi Dirseği / Lateral Epikondilit

tenisci dirsegi, lateral epikondilit, ortopedi bakırköy, dr cevdet avkan, omurga cerrahisi istanbul

Tenisçi dirseği nedir?

El bileğini geriye çeken eksantansör grup dediğimiz kasların ortak başlangıç yeri derseğin dış tarafında ele gelen çıkıntılı kemik (lateral epikondil) bölgesidir.  Tekrarlayan zorlayıcı hareketlere bağlı bu gölgede kas-tendon yerinde oluşan yırtıklar ve dejenerasyon sonrası oluşan bir hastalıktır.

Tenisçi dirseği kimlerde ve neden görülür?

Sanılanın aksine sadece tenis sporu ile uğraşanları değil, el bileğini zorlayıcı işler yapanlarda daha sık görülür. Marangozlar, boyacılar, yük taşıyanlar ve yoğun ev işi yapan ev hanımlarında sık görülen bir durumdur. Çalışma yaşamının aktif olduğu 30-50 yaş arası daha sık görülür.

Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir?

En önemli belirti dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısının hassas ve ağrılı olmasıdır. İlerleyen durumlarda adele boyunca el billeğine doğru ağrı yayılabilir. Elin geriye doğru çekilmesi ve rotasyon hareketleri ağrılıdır.

Tenisçi dirseğine tanı nasıl konulur?

Muayenede bu bölgenin palpasyonla ağrılı olması, el bileği hareketlerinin ağrıyı arttırması tanı koydurur. Gerekirse ultrason ve MR tetkikleri tanı koymada faydalı olur.

tenisci dirsegi, lateral epikondilit, ortopedi bakırköy, dr cevdet avkan, omurga cerrahisi istanbul

Tenisçi dirseğinin tedavisi nedir?

Tedavinin temeli istirahattir. Problem doğuran zorlayıcı işlerden özellikle kaçınılmalıdır. Hareket sırasında ekstansör adelelerin yapışma yeri üzerine gelen gerilimi ortadan kaldırmak için epikondil bantları ve geceleri el bileği atelleri kullanılabilir. Akut dönemde buz, kronik dönemde sıcak kompresler uygulanabilir. Şikayetleri geçmeyen hastalarda bu bölgeye lokal kortizon uygulaması yapılabilir. Ultrasonik şok dalga tedavisi de aynı amaçla kullanılmaktadır.

6 aydan uzun süren ve bu tedavilerle düzelmeyen hastalarda cerrahi tedavi önerilmektedir. Cerrahi tedavide dejenere olmuş tendon ve hastalıklı bölge temizlenir ve tendon tekrardan yerine dikilir.

Son zamanlarda uygulamaya giren Pulse RF Ablasyon tedavisi ile ağrının kısa sürede ameliyata gerek kalmadan ortadan kalktığı ve hastalarda önemli bir konfor ve rahatlama sağlandığı gözlenmektedir.

bottom of page